HTML

Minden Design

Sulya Zsuzsanna, az Interior Designer blogja. Lakásodra szabott tanácsért,tervezésért hívj vagy írj bátran: info@lakberakademia.hu, www.lakberakademia.hu

Facebook

Bejegyzések

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Friss topikok

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

2014.11.21. 11:53 sulyazsu

8 lehetőség arra, hogy módosítsd lakásod arányait.

Most egy kis játékra invitálunk Téged. Játékra a színekkel és a térrel. És az érzékeléssel. Nem lesz benne semmi varázslat, csak talán egy pici csalafintaság.

 

Első körben keress egy olyan helyiséget, aminek arányaival nem vagy 100 százalékban megelégedve. Aminek arányai nem a legszerencsésebbek. Esetleg a fényviszonyok rontanak az arányokon.

 

És most lássuk, hogyan lehet a kedvezőtlen térből élhető, kényelmes, arányos teret nyerni. Némi optikai csalással, de csak azért, hogy szemet gyönyörködtető enteriőröd legyen.

 

Állj be az adott szoba ajtajába és nézz körbe a szobán.

 

Nézd meg, milyen a falak, a padló és mennyezet egymáshoz való helyzete. Ezeknek pedig milyen a színe. Ezek a színek ugyanis módosítják a falak távolságának érzékelését. Ezt azért jó tudni, mert ezt tudatosan ki is tudod használni a lakásodban.

 

Az egyes felületek színe, hogyan befolyásolja a tér látszatát?

 

A nagy felületen megjelenő sötét színek közelítenek felénk, a világosak inkább távolibbnak hatnak.

Az ugyanolyan világosságú színek közül pedig, a hideg színek távolító hatással bírnak, míg a meleg színek a térben előbbre ugranak. De csak látványban.

 

 

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

 

 

Ha egy helyiségbe sötét a padlót választasz, sötétebbet, mint a falak, akkor oldalra és felfelé tágíthatod vele a teret.

 

Maradj még mindig az ajtóban, onnan vizsgáld az adott teret!

 

Ha egy helyiségedbe egy sötét padlót választasz és a szemben levő falat a többinél sötétebb tónusra fested, akkor azt úgy fogod érzékelni, mintha a helyiség oldalfalak irányába tágult volna.

 

Van egy széles, de rövid szobád? Burkold a padlót és az oldalsó falakat sötétebb árnyalatúra. Máris úgy fogod érezni, hogy a szoba a világosabb fal irányába tágult.

 

Túl nagy a belmagasság? Nem szereted a magas helyiségeket? Hozd közelebb a mennyezetet optikailag! Válassz sötétebb tónust a padlónak és mennyezetnek is. Sötétebbet, mint a falak. Ezáltal a szoba alacsonyabbnak és szélesebbnek fog tűnni.

 Forrás

Ugyanez a helyzet, ha a mennyezetet és a szemben levő falat fested sötétebbre. Alacsonyabbnak fog tűnni a szoba, viszont feléd közelebbinek érzed majd a szembeni falat. A tér pedig szélesebbnek fog hatni. A világosabb falak irányában érzed majd szélesebbnek.

 

Ha csak a szemben levő falnak adsz sötétebb tónust, egy biztos, tekintetet vonzó látvány lesz. Ha ezt tudod, máris kihasználhatod és egy jó alapot adhatsz egy dekorációs elemnek, polcnak, amit ki szeretnél hangsúlyozni.

De ha van egy hosszúkás helyiséged, -mondjuk előszobád,- annak hosszát látványban csökkentheted, ugyanezzel a megoldással. Tehát, ha a szemben levő falat sötétebb árnyalatúra fested, burkolod. Közelebbinek fogod érezni azt a falat.

Forrás

 

 

Ha az oldalfalakat fested sötétebbre, a szembeni falat, padlót és mennyezetet pedig világosabbnak hagyod, akkor a helyiséged keskenyebbnek fog tűnni.

 

 

 

Maradj még ugyanebben a perspektívában!

 

Az oldalfalak és a hátsó falak sötétek, a padló és a mennyezet világos, elég zárt érzést ad. Már már fojtogató lesz. Felfelé és lefelé fog tágulni, kissé bizonytalanná teszi térérzékelésedet, éppen ezért nem ajánlatos ez a megoldás.

 Decorando interiores ambientes verdes

Forrás

Szintén bizonytalanabbá tesz, ha úgy választod meg a helyiség színeit, hogy a padló a legvilágosabb tónusú és a falak és mennyezet sötétebb. Olyan lesz, mintha a bútorok csak lebegnének a szobában. Rontja a stabilitás érzését és a tér érzékelésedet. Ezt inkább kerüld.

 

 

 

Ugye, milyen érdekes és izgalmas játék volt ez? De ez a valóságban is működik, próbáld csak ki! Nézelődj, kísérletezz!

És persze: Lakj jól!

S ha további ötletekre van szükséged kövesd a blogot,

tanácsért, kérdéseddel ide írhatsz: info@lakberakademia.hu

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: fal tervezés mennyezet térmódosítás


A bejegyzés trackback címe:

https://mindendesign.blog.hu/api/trackback/id/tr326920889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása