HTML

Minden Design

Sulya Zsuzsanna, az Interior Designer blogja. Lakásodra szabott tanácsért,tervezésért hívj vagy írj bátran: info@lakberakademia.hu, www.lakberakademia.hu

Facebook

Bejegyzések

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Friss topikok

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

2014.07.16. 10:44 sulyazsu

4 egyszerű lépés, hogyan tervezz beépített szekrényt

Elborítják lakásod a kacatok, széjjel dobált ruhák, cipők össze-viszza dölöngélő könyvek, porfogó mütyűrök?

Tervezz gardróbot! Hogyan? Ebből a bejegyzésből megtudod. Ha elolvasod, és megfogadod tippjeimet, biztosan rend lesz a lakásodban, és nem kell éjjel sötétben, a mosdó felé botorkálva megbotlanod az elhagyott cipőkben.

 

 

Miért szeretjük a gardróbot és Te miért fogod szeretni?

 

  • Mert egyedi tervezésű beépített szekrényt bármely asztalos szakemberrel tudsz készíttetni.
  • Mert egyedi tervezésű beépített szekrényt lakásod bármely helyiségében elhelyezhetsz.
  • Mert egyedi tervezésű beépített szekrényt alkalmazva, nem kell telezsúfolnod a lakásodat szekrényekkel, polcokkal, komódokkal.
  • Mert egyedi tervezésű bútorod biztosan illeszkedik majd lakásod stílusához és hangulatához.
  • Mert az egyedi beépített szekrényekkel nem lesznek kihasználatlan zugok a lakásban.
  • Mert az egyedi beépített szekrény ajtaja olyan, mint egy mesebeli titkos ajtó, ami mögé csak az arra feljogosítottak kukkanthatnak be és elrejt mindent, amit szeretnél.

De csak ha szeretnéd.

És ha jól tervezed meg.

A gardrób alapvetően a ruhák tárolására alkalmas szekrény elnevezése. De más tárgyakat is tárolhatsz benne, például a vasaló deszkát vagy egy ritkábban használt utazó bőröndöt. A beépített szekrény és gardrób kéz a kézben járnak. Ha beépített szekrény elnevezést hallasz, nem csak a ruhák tárolására kell gondolnod.

 

Egy jó alternatíva: Ha készre gyártott gardróbot szeretnél venni, akkor is olvasd tovább a bejegyzést, mert ha követed a tippeket, a sok-sok alternatív lehetőség közül szépen ki tudod húzni majd azokat, amelyek nem illenek lakásodba és az igényeidhez és garantálom, hogy a keresgélés végén csak az IGAZI marad.

belso1.jpg

--------------------------------------------------------

De vegyük is sorra a tervezés lépéseit:

1) Vedd számba a tárolandó holmik mennyiségét!

 

És ezt szorozd meg minimum 1,2-vel.

Mert ugye, Te is előre látó vagy és gondolsz a jövőre? Amikor majd még több csinos ruhával leped meg magad, vagy szeretett gyűjteményedet újabb tagokkal bővíted.

Gardróbot több évre érdemes tervezned. Ugyanis:

-        beépített szekrény nevében benne van, hogy nem könnyű évente váltogatni

-        nagyobb anyagi ráfordítást igényel

Ha megvan a mennyiség, vedd számba a lakás

méretét,

adottságát,

kihasználatlan helyeit.

Ezek alapján tudod eldönteni majd, hova lehet és érdemes gardróbot készíttetned.

Ehhez a praktikus gondolkodáson túl szükség van némi ergonómiai ismeretre. De nem baj, ha ezzel nem rendelkezel, lakberendeződ tud ebben - lakásodra szabott- tanácsokat adni.

Bónusz tipp: legjobb ha a kihasználásra váró helyet teljes magasságában beépíted szekrénnyel, mert egyrészt pakolós helyet nyersz vele. Egy faltól falig, padlótól mennyezetig beépített szekrénynél nincs szükség korpusz-ra, nem kell aljat, tetőt, hátfalat tervezni, kihasználhatod a falak adta lehetőséget. S a kényelmedet szolgálja, hogy nem kell a szekrény tetején port törölgetned.

egyszerű.jpg

2) Helyezd el képzeletben lakásodban!

 

Legpraktikusabb: a gardróbot a hálószobába!

Az esetek többségében a ruhatárolásra alkalmas gardróbot a hálószobában találod. Nem véletlen. Kövesd Te is ezt a trendet és nem bánod meg.

Miért?

Mert este itt cseréled át nappali ruhádat az éjjeli viseletre, illetve reggel fordítva. Ha keveset szeretnél ingázni hálóingedben, pizsamádban a lakásban, legjobb ha helyben öltözöl.

(Persze, ha szeretsz ruha nélkül aludni, akkor más megoldás is szóba jöhet.)

Mert a ruháid és az öltözködés inkább az intim szférádhoz tartoznak, így a helyük is inkább az intim zónában van.

 

Hova máshova?

Ha más tárgyak tárolására alkalmas beépített szekrényt szeretnél, más helyen is praktikusan tudod használni.

Leginkább ajánlom az előszobát vagy közlekedőt. Ha lépcső feljáró is található lakásodban, nagyon fogod szeretni a lépcső alá betervezett egyedi készítésű beépített szekrényt.

Ha a helyiségek adottságai megengedik, akár a nappali és fürdőszoba is alkalmas lehet, de mielőtt emellett döntenél, ezt a lehetőséget azért először részletesen gondolt át.

 lépcsőalatt.jpg

Ha nagy lakásod van

Ha olyan szerencsés vagy, hogy nagy lakásban laksz és van egy minimum 1,5m x2m-es leválasztható helyiség rész lakásodban, akár egy elegáns, járható gardróbot is kialakíthatsz. Ennek a lehetőségéről vagy helyigényéről mindenképpen konzultálj lakberendeződdel.

gardrób férfiaknak.jpg 

3) Tervezd meg az egyes darabok helyét!

 

Hogyan osszad be a rendelkezésre álló teret?

Ezt csak azután tudod megtervezni, ha felmérted, hogy miket is szeretnél elhelyezni új gardróbodba.

A kényelem és praktikum vezéreljen ebben az esetben is. A leginkább használt holmikat helyezd szemmagasságba, illetve kényelmesen elérhető távolságra, magasságba. Karnyújtásnyira legyenek tőled.

A ritkábban használt holmikat rakd följebb.

Bónusz tipp: Ha olyan nagy a ruhatárad, hogy ez nehezen valósítható meg, érdemes évszakonként egy átrendezést végezni. Ha közeleg a hidegebb idő, a meleg ruhadarabokat kezed közelébe csoportosíthatod át. Ha közeleg a nyári időszak, akkor visszacseréled a helyüket, hogy a lengébb ruhadarabokat érjed el könnyen.

 

Tervezz minden ruhadarabodnak helyet.

Alapvetően három funkcióból választhatsz:

-polcos

-akasztós

-fiókos

 

Ezeken belül többféle megoldás is lehetséges.

a) Polcos:

  • A polcokban behajtogatható ruhákat tárolj. Olyanokat, amiknek nem baj, ha kicsit gyűrődnek az egymásra pakolástól.

  • A polcokba helyezhetsz dobozokat, ebben rendszerezheted ruháidat, csecsebecséidet.

  • Az alsó polcokba helyezhetsz cipőtartókat. A kényelmesebb válogatás kedvéért, választhatsz kihúzható cipőtartó vázat is.

 

b) Akasztós

  • Akasztóra helyezd azokat a ruhákat, amik könnyebben gyűrődnek.

 

  • Hosszú ruháidat ajánlott egy160 cm magasságú akasztós részre helyezni, a rövidebbeknek elég lehet a 110 cm belső magasság is.

 

  • Akasztós ruháidhoz (vagy blúzokhoz, nadrágokhoz, nyakkendőkhöz) könnyebben hozzáférhetsz, és könnyebben tudsz válogatni köztük, ha kihúzható vagy kihajtható sínre helyezed őket.

 

  • Ha magasba szeretnéd helyezni a szekrény akasztós részét, akkor is könnyen elérheted, ha betervezel egy ruhaliftet. Egy kar segítségével lehajtod magad elé a sínrendszert, kiválasztod az aznapi ruhát, és a többit pedig könnyen visszatolod a magasba.

 

Bónusz tipp: még a porszívódat is praktikusan tárolhatod beépített szekrényedben. Egyes elemgyártók ugyanis kifejezetten erre a célra kínálnak - a szekrény oldalába beszerelhető - porszívócső tartót.

 porszívóhoz.jpg

c) Fiókos

  • Fiókos megoldásból is többféle verziót találsz. Én ide sorolom a hagyományos fiókokat, kihúzható kosarakat, tálcákat.
  • Ezekben a legrakoncátlanabb darabokat tudod elhelyezni. Olyanokat, amiket nehezebben lehet szépen egymásra pakolni, hajtogatni és rendszerezni. Ha ruháidról beszélünk, ide praktikusan elhelyezheted az alsóneműket, nyakkendőket.

 

  • A hagyományos fiókokban is tudsz rendszerezni, olyan betétekkel, amelyek több kisebb rekeszre osztják a fiókot.

fiok.jpg

 

4) Öltöztesd fel kívülről is gardróbodat!

 

Az ajtókat tervezd lakásod stílusához

Van egy jó és egy rossz hírem:

Az hogy mi van beépített szekrényen belül, csak keveseket fog érdekelni. De hogy mi van kívül, azt minden hozzád betérő látni fogja. Ezért nem mindegy milyen dizájnt tervezel gardróbodnak.

 

Kövesd lakásod egységes stílusát a szekrény front tervezésénél is.

A jó hír: Ma már nagyon sok színében, anyagában, mintájában más és más fajta ajtók közül választhatsz.

 

Lehet, bútorlapból, különböző színű festett üvegből, tükörből. Különböző –akár bőr vagy bambusz- betétekkel is. Különböző színű, vékonyabb vagy vastagabb acél vagy alumínium kerettel.

fogantyus.jpg

Nyíló vagy toló ajtó?

A tolóajtókkal komplett falakat tudsz lezárni és mögé elég egy vázszerkezetet tervezni. Ha takarékoskodni szeretnél a hellyel, a nyíló ajtónál praktikusabb megoldás a tolóajtó.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha a részletes bejegyzés végére értél, már Te is ismered a titkát, hogyan lehet beépített szekrényt tervezni a lakásodba.

Vegyél elő mércét, papírt, ceruzát! Mérj, tervezz, rajzolj! A szekrény belsejét és külső megjelenését is külön-külön.

Ha pedig valamiben elakadtál, írj lakberendeződnek:

zsuzsanna.sulya@gmail.com

Tervezz és lakj jól!

Szólj hozzá!

Címkék: konyha tervezés gardrób helytakarékos beépített szekrény


A bejegyzés trackback címe:

https://mindendesign.blog.hu/api/trackback/id/tr966512835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása