HTML

Minden Design

Sulya Zsuzsanna, az Interior Designer blogja. Lakásodra szabott tanácsért,tervezésért hívj vagy írj bátran: info@lakberakademia.hu, www.lakberakademia.hu

Facebook

Bejegyzések

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Friss topikok

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

2013.11.27. 21:17 sulyazsu

Kompromisszumok a tetőtérben

A tetőtér berendezéséről már korábbi bejegyzéseimben is szóltam, így hát nem hagyhatom ki, hogy megosszam veletek egy újabb tapasztalatomat ebben a témában. Volt szerencsém részt venni egy ismert lakásátalakítós tévéműsor egyik projektjében, amiben egy vecsési ház tetőterét kellett csinos ruhába öltöztetni. A kihívás adott volt, de néhány kompromisszumos megoldást leszámítva, hangulatos élettér lett a csupasz felső szintből.

Az alap koncepció az volt, hogy az alsó szintről felköltöztetjük az intim zónához tartozó helyiségeket (szülői háló, gyerek szoba, egyik fürdőszoba és egy pihenő helyiség). Mindehhez adott volt egy rettentően sok helyen tagolt, ferde sikokkal megtört tetőtér, néhány meglévő bútor, -tévé műsor lévén- néhány szponzor és egy igen rövid határidő.  Ez kb 10 napot jelentett tervezéssel, anyagbeszerzéssel és kivitelezéssel együtt.

tetoter.jpg

Úgy tűnik kompromisszumok nélkül ez nem sikerült volna.

Ad1

Szerencsésebb lett volna, ha a két tetőtéri szoba közül a nagyobbikat engedték volna át a gyermeküknek, akinek saját szobája nemsokára három funkciót is be kell töltenie. (pihenés, tanulás, szórakozás) s ehhez minél nagyobb térre lenne szüksége.

Gyerek.jpg

Ad2

Elég szokatlan megoldás, hogy a tetőtérbe szaunát helyezzünk, de mivel az alsó szinthez nem lehetett nyúlni, és mivel ez is szorosan az intim, pihenő zónába illeszthető, így ez a kompromisszum is elfogadható. Mindösszesen plusz elektromos kiállást kellett biztosítani a szauna működtetéséhez. Jja, és egy nagyobb villanyórát.

Tetőter2.jpg

Tetőtér lévén, a hálóban (vagyis amit a család hálónak szerett volna) a ferde mennyezeti sík 100cm-nél kezdődik, ezért a közös ágyat nem lehetett a falig betolni, különben az ágyra gyanútlanul leülő ember beveri fejét. Ülő magasságra minimum 120 cm-t kell számolni, így a tetősík dőlését figyelembe véve 30 cm-rel előrébb került az ágy. Az így felszabaduló térrészre vagy egy gipszkartonból emelt előtét falat vagy egy pakolásra alkalmasan betervezett bútort javasoltunk. Végül ez utóbbi valósult meg.

Halo.jpg

Mivel rengeteg törés, él és sarok található a tető síkjában ezért optikailag legjobb megoldásnak tűnt, átterelni a fókuszpontot ezekről, a már-már kaotikus ferde vonalakról más valamely látványra. Erre a legjobb lehetőséget az adta, hogy a függőleges falakra helyezzük a hangsúlyt. Egyik  ilyen látvány elem a a pihenőben felhelyezett fali óriás poszter és a közlekedőben a terméskő burkolatból kialakított sáv. Ezek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy színükben és hangulatukban is illeszkedjenek az egész tetőtérhez, valamint az itt lakók ízléséhez.

kep.jpg

Ad3

A piszkos anyagiakról persze nem hallunk a műsorban, de annyit elárulok, hogy idő és pénzkeret szűkében egy-két ötlet nem, vagy csak részben valósulhatott meg. A közlekedőnek azon részébe, ami a hasznos alapterületen kívül esik adta volna magát egy, igenis hasznos beépített szekrény. Lássuk be egy gyermekes családnál az ilyen mindig jól jön!

Illetve a lépcső feljáró korlátjának fa keretébe egy stílusában illeszkedő, mintás, színes üveget képzeltünk el, de ehelyett egy kevésbé látványos átlátszó üveg került. Reméljük, a tulajdonosok mindezek pótlására még gondolnak a későbbiekben 

Korlat.jpg

Összességében az egész felső szinten egy letisztult, harmonikus hangulatot próbáltunk kialakítani, hogy ezzel támogassuk az intim zóna funkcióit. Pasztell színeket, meleg barnát, aranyat használtunk, kellemes hangulatvilágítással. S a tulajdonosok örömét és elégedettségét tapasztalva, ezt sikerült is megvalósítani.

És aki lemaradt volna róla, itt megnézheti.

Szólj hozzá!

Címkék: gyerekszoba hálószoba tetőtér Falforgatók


A bejegyzés trackback címe:

https://mindendesign.blog.hu/api/trackback/id/tr85646564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása