HTML

Minden Design

Sulya Zsuzsanna, az Interior Designer blogja. Lakásodra szabott tanácsért,tervezésért hívj vagy írj bátran: info@lakberakademia.hu, www.lakberakademia.hu

Facebook

Bejegyzések

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Friss topikok

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

2012.06.21. 21:47 sulyazsu

Zen hangulatban

Mai felgyorsult és rohanó világunkban mindenki arra vágyik, hogy este, munka után egy nyugodt otthonba térjen haza és ott harmonikus közegben pihenhesse ki magát. Ezért is válhatott népszerűvé a lakberendezésben a zen világa, amely alapvetően a japán tradíciókból építkezik és hasonlóságot mutat a minimalista designnal. (Ez persze nem véletlen, hiszen ez utóbbi keleti mintából született.) Szellemiségében a meditálás, az önmagunkra figyelés, az elvonulás kap fontos szerepet és ehhez próbálja igazítani lakótereit is.

Néhány tippel szolgálok, hogy milyen elveket kell követni, ha egy, letisztult, relaxáló, privát zen világot szeretnénk létrehozni, ahol az ember elfeledheti az átdolgozott nap fáradalmait.

decorating_zen_style.jpg

Bútorok

Csak néhány lényeges bútordarabot használjunk, ne zsúfoljuk tele velük a rendelkezésre álló terünket. Mindegyik egyszerű vonalvezetésű, de elegáns megjelenésű legyen, hogy nyugtassa a szemet és lecsendesítse lelkünket. A hangulathoz nagyon jól illik a földre helyezett néhány ülőpárna. Akinek ez kényelmetlennek tűnik, annak javaslom az alacsony, puha fotelokat.

Ha sok tárgyat gyűjtöttünk már magunk köré és nincs szívünk megválni ezektől, akkor színében, anyagában illő tároló dobozokat, szekrényeket használhatunk ezek elrejtésére. Csak néhány dekorációs tárgyat hagyjunk elől.

 Interior-Design-Ideas-With-Zen-Style3.jpg

dk_080411_04-650x871.jpg

dk_080411_02-650x484.jpg

Anyagok és színek

A zen szellemisége a természet harmóniáját próbálja lakóterünkbe csempészni, s az 5 alapvető elemet szereti szimbolikusan láttatni. (tűz, fém, fa, víz föld) Ezeknek színeit és anyagait jeleníti meg az enteriőrökben, ezek biztosítják az ellazulást. A barna és bézs szín a legmeghatározóbb, de a zöld és a kék tört árnyalatait is használhatjuk mellettük. Gondoljunk az óceán kékjére, a homok lágy barnájára, a növények élénk zöld színére. Mindenképp a meleg színek domináljanak.

Elmaradhatatlan kelléke a bambusz: burkolatként, bútor anyagaként, dekorációs elemként.

 modern-zen-penthouse1-600x415.jpg

types-of-interior-design-styles.jpg

Traditional-Japanese-Interior-Design-7.jpg

 

Dekoráció

Ami a dekorációt illeti, törekedjünk itt is az egyszerűségre, kövessük a természet színeit, s kerüljük a túl mozgalmas, bonyolult formájú tárgyakat. Ne használjunk túl sok dekorációs eszközt. A stílus által megteremtett harmóniába nagyon jól beleillenek a növények, a kis csobogók, különböző formájú és méretű kövek.

S hogy hol használhatjuk? Mindenhol, ahol szeretnénk egy kicsit kikapcsolni: hálószobában, fürdőszobában, nappaliban. De mutatok példát zen konyhára is.

 interior-design-for-a-zen-style4.jpg

modern-zen-penthouse-600x400.jpg

japanese-room-3.jpg

dk_080411_05-650x638.jpg

dk_080411_01-650x484.jpg

interior-design-for-a-zen-style5.jpg

K_zen pag 24.jpg

S végül egy személyes meglátás e stílus kapcsán:

Azért szeretem, mert egy ilyen elven berendezett lakásban könnyű tisztaságot tartani. A háziasszonyok kedvence lehet, mert nincs kihelyezve a sok kis „mütyűr” tárgy, ami leginkább porfogónak való.

Szólj hozzá!

Címkék: zen trend bambusz


A bejegyzés trackback címe:

https://mindendesign.blog.hu/api/trackback/id/tr524603515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása