HTML

Minden Design

Sulya Zsuzsanna, az Interior Designer blogja. Lakásodra szabott tanácsért,tervezésért hívj vagy írj bátran: info@lakberakademia.hu, www.lakberakademia.hu

Facebook

Bejegyzések

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Friss topikok

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

2014.10.31. 09:21 sulyazsu

5 instant példa a konyha terének kialakítására

Ugye korábbi posztjaimból már tudod, hogy lehet konyhádat helytakarékos módon berendezni?

Már azt is tudod, hogy mi az a bázis háromszög, ami a Te kényelmedet szolgálja.

És van egy adott nagyságú tered, amiből szuper kényelmes, szórakoztató, hangulatos konyhát szeretnél berendezni.

De hogyan is kéne azt a három fontos funkciót elhelyezni a teredben, hogy minden kézre legyen, ne fáradj le feleslegesen egy vasárnapi ebéd főzésétől. Hogy legyen a hűtő, mosogató, főzőlap és a pult egymáshoz viszonyítva elrendezve?

 

Erre még lehet, hogy nem kaptad meg a választ. Lehet, hogy azt gondolod, ezek mentén nem is lehet elrendezni a konyhádat. De lehet, csak olvasd tovább, meglátod.

Ezt az űrt fogom most pótolni ezzel a bejegyzéssel.

Mire a végére érsz, tudni fogod, hogy a Te konyhádban mi lenne a legjobb elrendezés, milyen formájú pult és szekrénysor elrendezés illik hozzád és a kényelmedhez.

 

Mindezt nem én találtam ki, hanem több évtizedre visszamenőleg fontos szempontok alapján állították össze a munka ergonómiájához értő szakemberek. A cél az, hogy Te is lerövidítsd a konyhában végzett munka alatt megtett utak hosszát. Ugye Te is szeretnéd, hogy lábad frissebben táncoljon ki a konyhából főzés végén? Ehhez nem kellenek különböző pirulák, csak kövesd a tanácsokat Te is.

 

Ha tudod, mekkora a konyha helyiséged, rendben is van, olvasd tovább. Ha még nem tudod pontosan, gyorsan fogj egy mércét és mérd le, írd fel.

Az alábbi listából pedig azonosítsd be, melyik lesz a Te konyhád ideális formája.

 

a)

min. 180cmx300cm

 

Ha a rendelkezésre álló tered minimum 180cm x 300cm. Vagyis 180cm széles és 3m hosszú.

Akkor a neked megfelelő konyha az ún. egysoros elrendezésű lesz.

Ezt a kisebb lakásokban lehet hatékonyan kihasználni. Ki ne ismerné a kicsi panellakások, kicsi konyháját, ahol csak egyetlen falfelület áll rendelkezésre, hogy a konyhabútorokat elhelyezzük.

Ahhoz, hogy megfelelő helyed legyen a közlekedésre és az eszközök biztonságos használatához is (min.120 cm), ez a legideálisabb elrendezés.

 

Egysorosmeret.jpg
 

Ha nincs meg a 3m hosszúság, akkor sem kell elkeseredni, ez nem azt jelenti, hogy nem lehet hangulatos és megfelelő konyhád. Csupán annyit, hogy a legkényelmesebb konyhai munkához, az elemek ideális elrendezéséhez és a kényelmes nagyságú munkapult használatához ez szükséges. Különböző méretű bútorelemekkel praktikussá tudod varázsolni a kisebb méretű teret is. Ehhez fogódzót kaphatsz korábbi bejegyzéseimből is.

 

b) min.240cmx240cm

 

Ha a rendelkezésre álló tered minimum 240cm x 240cm.

Van két egymással szemben lévő, kihasználható falfelület és az elemsor fordulását megakadályozná például egy ajtó.

Akkor a neked megfelelő konyha az ún. kétsoros elrendezésű lesz.

A legfontosabb, hogy minimum 240cm széles legyen.

Ekkor marad ugyanis minimum 120 cm közlekedő tér a két pultsor között.

2sorosmeret.jpg 

Ebben a térben már tudsz több pultfelületet is használni az edények lepakolásához, nyersanyagok előkészítéséhez. És ebben a térben már a bázis háromszögnek megfelelően tudod betervezni a mosogatót-sütőt-hűtőt.

Ehhez a kialakításhoz az ideális hosszúság 240 cm lenne, de ha nem rendelkezhetsz ennyivel, akkor is el tudod rendezni két sorban a fő munkaeszközöket, legfeljebb kisebb munkapult felület lesz közöttük. Kisebb konyhád is lehet, praktikus és személyre szabott.

 

c) min. 200cm x260 cm

 

Ha a rendelkezésre álló tered inkább téglalap alakú és van két egymással szöget –remélhetőleg derékszöget- bezáró fal.

Ekkor egy nagyon kényelmesen használható konyhát alakíthatsz ki benne az ún. L alakú elrendezéssel.

 

Ha most azt gondolod, Te jó ég, és mit kezdek a konyha sarokkal? Mit lehet oda pakolni, vagy egyáltalán hogy fogok ahhoz be- és lehajolni?

 

Nem kell megijedni, hogy a sarkot nem fogod tudni kihasználni. Erre lettek kitalálva a forduló elemsorok.

Hidd el, nagyon fogod szeretni, mert a sarok elem nagyon jól kihasználható -ebben az elrendezésben- mosogató saroknak, alatta pedig tárolónak. Látványos és praktikus szerelvényekkel könnyen hozzáférhetőek lesznek az ide elrejtett edények. Nagyon fog neked is tetszeni a trükkösen kiforduló kosár, vagy a cselesen elrejtett sarokfiók. Ehhez találsz ötleteket és képeket korábbi bejegyzésemben is.

 

 sarokmeret.jpg

Tipp: ez az elrendezés nagyobb térben ideális egy étkező asztal elhelyezéséhez is.

 

 

d) min. 200cm x 240cm

 

- Ha a rendelkezésre álló tered három oldalban nem szakítja meg ajtónyílás…..

       Figyelem! Az ablak az más téma: ablaktól még lehet pultot tervezni.

-minimum 200cm x 240cm áll rendelkezésedre és/vagy

-ha szeretnéd nappali konyhádat valamiképpen a funkciók szerint szeparálni.

 

Akkor neked ajánlom az U alakú konyha elrendezést.

Arra figyelj, hogy az U alak két szára között minimum 120cm hely legyen. Ez feltételezi, hogy a tered 240cm széles legyen.

Kell ugyanis 2x 60cm hely a pultok mélységéhez. (Nem felejtetted el, ugye: az alsó elemsorok szabvány szerint 60cm mélyek.) Ezt ha hozzáadod a 120cm-hez, kijön a 240cm.

 

De ez csak a minimum. Ha nem tervezel be étkező asztalt, akkor én nem is javaslok szélesebbet, hogy ne kelljen fölöslegesen métereket gyalogolnod a vacsi főzése során. Kell ennél nyomósabb érv? A Te kényelmed a fontos.

 umeret.jpg

Nagyon fogod ezt az elrendezést szeretni, ha nappali és konyha egy légtérben van. Ekkor az U egyik szárát térelválasztóként tervezheted be.

-ha alacsony elemeket tervezel ide, akkor főzés közben nem leszel annyira elszeparálva a család többi tagjától, akik épp a nappaliban tevékenykednek.

- ha inkább szeretnéd optikailag is lezárni a konyha terét a nappalitól, akkor pedig válassz magas elemeket is a befordított részbe.

 

Tipp: ha étkezőasztallal együtt tervezed ezt az elrendezést, már egy 320cm x 380cm helyiségre lesz szükséged a kényelmes használathoz.

 

 

e) min 280cm x 240cm

 

ha van legalább 280cmx240cm konyhának kialakítható tered, akkor ideális lehet az ún. G alakú elrendezés.

 

Ez tulajdonképpen az előzőek tovább fejlesztett változata annyiban, hogy a 3 oldalt még megtoldod egy röviddel.

 gmeret.jpg

Ez olyan igazán amerikai konyhás, nagyon menő. Ahol még akár reggeliző pultod is lehet a 4. szárból. Vagy oda helyezheted a mosogatót, akár látványpékséghez hasonlóan látvány főzőcskézést is rendezhetsz ott. Csak arra figyelj, hogy ilyenkor megfelelő magasságú előtét falról gondoskodj, a kifröccsenő forró olaj miatt.

 

+1

Ha úgy akarsz főzni, mint egy főző-show-ban és van elég nagy tered hozzá, bátran válaszd a szigetes konyhát. Hát, nem olyan mint egy főzős tévé műsor?! Ahol szemből is kell és lehet látni az éppen mártást kevergető vagy uborkát szeletelő szakácsot?

 

Igen, ám, de a tévé stúdió elég nagy egy forgatáshoz. Neked is van ekkora konyhának való tered? Van minimum 360cmx 360cm tér hozzá?

 

Ha igen, akkor bátran választhatod a szigetes megoldást. Kényelmes és nagyon elegáns, látványos lesz. Nem leszel elszeparálva a családtól, beszélgethetsz konyhai tevékenység közben is.

 szigetesmeret.jpg

A szigetre helyezhetsz mosogatót vagy főzőlapot. De akár előkészítő felületnek is használhatod.

 

Tipp: Főzős sziget esetén külön gondoskodni kell a szigetes elszívóról, -ebből akár állítható magasságút is választhatsz-, vagy a kevésbé feltűnő, pultba építhető szagelszívóról.

 

Sziget nagyságának megtervezésénél gondolni kell a megfelelő pakoló felület kialakítására és a biztonságra.

Főzz és lakj jól!

info@lakberakademia.hu

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: konyha


A bejegyzés trackback címe:

https://mindendesign.blog.hu/api/trackback/id/tr516543343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása