HTML

Minden Design

Sulya Zsuzsanna, az Interior Designer blogja. Lakásodra szabott tanácsért,tervezésért hívj vagy írj bátran: info@lakberakademia.hu, www.lakberakademia.hu

Facebook

Bejegyzések

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Friss topikok

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

2014.09.30. 10:07 sulyazsu

10 gyakori hiba, amit kerülj el, ha lakásod belső világítását tervezed

 

A világítás tervezése, belátom, nem egyszerű feladat. Előző bejegyzésemben már betekintést nyerhettél annak összetettségébe. Nem szeretném tovább bonyolítani az életed, ha épp lakásátalakításban vagy. Csupán szeretném letisztázni a részleteket. Vannak tipikus hibák, amiket már mások elkövettek.

 

Te ne hibázz! Tanulj mások hibájából. Gondold át most, hogy később ne kelljen módosítani, mert lehet, hogy az nagyobb munkával és felfordulással járna.

 

Hadd hangsúlyozzam még egyszer a világítás fontosságát: Nem csak azért, mert sok pénz- és időráfordítás a kialakítása, hanem mert egészségedre és hangulatodra is kihatással van!

Nézzük 10 apró lépésben, milyen lehetséges hibákat kell elkerülnöd, hogy a Te lakásod ne csak a színek bútorok, burkolatok terén legyen jól tervezett. Hanem pompás fényben tündököljön!

 

IME!

 

1)     Alul vagy túlvilágított helyiség, funkció

 Kevés fény a közérzetedet is és egészségedet is ronthatja. Túl erős fény akár fejfájást is okozhat. Nem látsz jól a konyhapultnál: akár balesethez is vezethet.

 

2)     Kevés fényforrás alkalmazása

  

Törekedj arra, hogy több helyen alkalmazz változatos, helyi világítást is. Nem elég az általános világítás. Minden helyiségen belül legyenek kisebb megvilágított pontok, amik minden egyes ott végzett tevékenységedhez szükségesek és megtámogatják azt.

 piheno1.jpg

 

3)     Egyéni igényeket figyelmen kívül hagyó világítás

Vedd figyelembe a többi ott lakó igényét, életmódját, tevékenységét is. Idősebb korban már erősebb fényforrásra van szükség.

 

 

4)     Túl erős kontraszt hatás

 

Fontos, hogy legyen olyan fényforrás, ami egyenletesen eloszlik a térben, segít az általános tájékozódásban. Nem ad nagy eltérést a megvilágított és árnyékos részek között. Ez kíméli a szemedet is.

Túl nagy kontraszthatást érzékelhetsz, ha vaksötétben tévézel vagy a monitort nézed. Ilyenkor jobban kíméled a szemed, ha valami gyenge fényforrást felkapcsolsz háttérvilágításnak.

 nappali3.jpg

5)     Vibráló fényhatás

 

Voltál már olyan fiatalos, táncolós szórakozóhelyen? Vibráló fényben? Jól érezted magad. Néhány óráig. De tovább már zavaró lenne. Ezért otthonodban kerüld el a vibráló lámpákat.

Egyenletes fényforrást válassz, ami nem vibrál. A nem egyenletes fénynek főleg egészségkárosító hatása van. Vibráló fény rongálja szemedet és fejfájást, hányingert okozhat.

 

 

6)     Vakító fényforrás

 

Nagyon zavaró és elvakítja a szemed, ha fény felé nézve látod az izzót-persze ha föl van kapcsolva-. Éppen ezért törekedj arra, hogy ez még véletlenül se forduljon elő. Káprázatmentes megoldást kell alkalmaznod. Olyan lámpatestet, búrát válassz, amire ha ránézel, nem látod benne az izzót. Először tervezd meg a lámpa helyét, majd gondold át, honnan fogod legtöbbet látni és ennek megfelelően válassz ki egy olyan búrát, ami elrejti az izzót szemed elől.

 haloszobavil.jpg

 

7)     Csak a funkciókra koncentráló világítás

 

Nincs is illúziórombolóbb, mint egy szépen, konzekvensen megtervezett enteriőr és egy hevenyészve beállított világítótest találkozása. Figyelj arra, hogy a fények tervezésénél is az esztétika és a kellemes hangulat vezéreljen.

Legyenek egyes részek hangsúlyosak, emelj ki egy szépen megtervezett részt fény-árnyék hatással. Tervezd dinamikusan a fényeket.

De figyelj, hogy nyugalmat árasszon az összhatás.

Válassz a stílusnak megfelelő világítótestet és fényforrást.

nappalivil.jpg 

 

8)     Túl erős árnyék és fény váltakozása.

 

Az árnyék- és fényhatások segítenek a térbeli tájékozódásban. Ezek hatására tudod a tér mélységét, a tárgyak helyzetét és méretét érzékelni. Ha több irányból világítasz meg egy tárgyat, annak több (vetett és ön-) árnyéka keletkezik. Ezáltal zavart lesz körülötte a tér érzékelésed és a helyiségben való tájékozódásod.

Hadd hozzam fel itt is kedvenc mottómat, mellyel már más témában is találkozhattál. De erre a témára is érvényes:

’A kevesebb, több’

Éppen ezért ne használj túl sok célvilágítást, inkább a harmóniára törekvés lebegjen a szemed előtt. Ne legyen túl sok árnyék és túl éles fény egy helyiségben.

 

9)     Túl mesterségesnek ható fényforrás

 

Hacsak nem szereted a HiTech stílust. Esetleg a basic stílust.

Ezekhez elengedhetetlen a hideg, kékes, magas színhőmérsékletű fény. Ilyen lakásba ajánlom a mesterkélt fényhatást. De kevesen vagyunk, akik szívesen is laknának benne.

Ha nem tartozol közéjük, akkor inkább a napfény természetes színéhez közelítő fényforrást válassz az általános világításhoz. Erősen befolyásolja ugyanis az egyes felületek színének érzékelését. Hogy színhelyesnek lásd a bútort, falakat, tanácsos a nap fényéhez hasonló színhatást alkalmaznod. Erről részletesebben olvashatsz fényhatásokról szóló bejegyzésemben.

 haloszobavil.jpg

10)       Nem biztonságosan elhelyezett világítótest, kapcsoló

Egészségedre nagyban kihatással lehet, ha nem tartod be az alapvető biztonsági intézkedéseket. Főleg a fürdőszobában előforduló víz és áram találkozása lehet veszélyes. Ezért vannak a biztonsági előírások elektromos berendezésekre, így lámpa, elektromos kiállás beszerelésére is.

Fürdőbe csak a páramentes lámpa búrák közül válassz: ezek megfelelő -min. IP44- védettséggel rendelkeznek.

 furdo.jpg

 +1)      Étkező funkció nincs jól megvilágítva

Nagyon gyakran kifelejtik, az étkező asztal megfelelő megvilágítását. Optimálisan pont fölötte lógass be helyi világítást, hogy kitakarás nélkül mindenki jól lássa a tányért és az ételt.  Figyelj a megfelelő magasságra is. A túl alacsonyan lelógó függeszték is fejfájást okozhat, csak másképpen... Kitalálod?

 etkezo.jpg

 

Amiről a következő posztomban olvashatsz: Helyiségenkénti világítás tervezése, gyakorlati útmutatókkal.

Kérdésed van, ide írhatsz: info@lakberakademia.hu

Ne maradj le az őszi akcióról! Részletek

Addig is, Lakj jól!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mindendesign.blog.hu/api/trackback/id/tr906734269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása