HTML

Minden Design

Sulya Zsuzsanna, az Interior Designer blogja. Lakásodra szabott tanácsért,tervezésért hívj vagy írj bátran: info@lakberakademia.hu, www.lakberakademia.hu

Facebook

Bejegyzések

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Friss topikok

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

2014.07.22. 10:12 sulyazsu

4 módszer arra, hogyan párosítsd a színeket lakásodban

Te is szereted a színeket? Neked is van kedvenc színed? Netalán több is? Akkor most mindet meg akarod mutatni a lakásodban? Várj még! Ne ess így neki! Előbb olvasd el, hogyan lehet őket ügyesen betervezni egy enteriőrbe. A hangulatos és minőségi otthonod kialakítása érdekében nem lehet akármit akármivel keverni.

 

Lakásod olyan mint egy jó koktél. Csak a legjobb minőségű összetevőkből lesz finom és élvezhető. Nem mindegy miből, mennyit teszel bele, mi lesz a keverés sorrendje, hogyan rázod össze. És a színe az első benyomás, ami lenyűgöz!

 

Ha szeretnéd tarka színekbe öltöztetni lakásodat, de nem akarod, hogy olyan legyen az összkép, mint egy papagáj. Válaszd ki lakásodhoz is a legjobb színeket olyan profi módon, ahogy egy jó mixer elbűvöli a koktélozókat.

 

Ha elolvasod a bejegyzést, a végére tudni fogod, otthonodban melyik kedvenc színedet részesítsd előnyben és ahhoz hogyan és milyen színeket párosíts nappalidban, hálódban, lakásod bármely részén.

***********************************************
 1)     Használd a kontraszt hatást

 

A sötét –világos kontraszt

 

Képzeld el, hogy egy helyiségben nincsenek fények és árnyékok. Minden egybe olvad, nem látod a tárgyak szélét, a távolságokat. Egy ilyen helyiségben nem tudnál tájékozódni, nekimennél a tárgyaknak. Szerencsére azért ilyen extrém helyzet nem áll elő sehol, de ez a hasonlat adja a magyarázatot arra, miért is kell figyelni a kiválasztott színek kontrasztjára.

 

Minden színnek van egy adott világossága.

Ahhoz, hogy lakásod ne legyen egyhangú, unalmas, különböző világosságú színeket kell választanod az egyes felületekre. Ha azonos világosságú tarka színeket használsz, egybe fognak olvadni az egyes felületek és térrészletek.

 

Hogyan ellenőrizheted ezt?

Ezt legegyszerűbben úgy tudod tesztelni, hogy hunyorítasz szemeddel, elmosódnak a tárgyak körvonalai és kisebb- nagyobb foltokat fogsz észlelni. Ezeket a foltokat pedig könnyen tudod hasonlítani: egyik sötétebb lesz, mint a másik. A kontraszt pont ez a foltok közti különbség.

 

Például, ha szeretnél fehér konyhát: nem tanácsos a padlót, pultot, pult fölötti falburkolatot is fehérbe öltöztetni. Ezek mind lehetnek sötétebb árnyalatból, más színből.

 csupafeherkonyha.jpg

feherbarnakonyha.jpeg

Bónusz tipp: A padlót szerencsés minden esetben sötétebb árnyalatba öltöztetni, ahhoz, hogy ne úgy  érezd, mintha a szoba tárgyai lebegnének

 

 *********************************************************

2) Használd a fehérrel-feketével tört színeket

 

Van három olyan szín, melyek nagyon erős figyelemfelkeltő hatásúak, ha nem ‘törve’ használod őket.

 

Ezek a sárga, vörös és kék. Ha ezek közül mind hármat szereted, bánj velük körültekintően.

Ha teljes telítettségében jeleníted meg őket, erősen vonzani fogják a tekintetet.

Csak egyiket jelenítsd meg telített változatban mennyiségben a lakásodban, különben a három erős szín egyszerre nagyon nyugtalanítóan hatna.

Ha másik kettőt is szeretnéd megjeleníteni, akkor azokat fehérrel törve tudod finoman becsempészni a ‘fő’ szín mellé, de csak kisebb felületeken

 Egy szemet zavaró színösszeállítás térben:

 vorossargakek.jpg

Ha nem e három szín között hezitálsz, akkor is maximum egy színt jeleníts meg nagy felületen teljes telítettségben. A többi nagy felületre már a tört változatát válaszd, hogy elkerüld a nyugtalanító hatást.

És semmiképp se bonyolítsd túl! Gondolj a koktélra ha három színű szirupot keversz össze már taszító színt kaphatsz. Maradj Te is inkább két színnél. Ezek fehér és feketével kevert árnyalataival játssz a térben.

 *********************************************

3)     Használd a komplementert

 

Ha van egy kedvenc színed, amit biztosan szeretnél használni otthonodban, már egy lépéssel előrébb vagy azoknál, akik még hezitálnak. Már jó úton vagy a megoldás felé.

Nézzük, milyen színeket választhatsz mellé. Szükség lesz hozzá, egy színkörre. Ha nincs meg, itt találsz egyet....

 szinkorreszletes.png

Színkör

 

Hogy miért kell ez?

Mert segít a színek választásában.

Nézd meg, milyen színek vannak egymással szemben. Ezek lesznek a komplementer párok. Kiegészítik egymást.

Ha mondjuk szereted a zöld színt, ahhoz passzol a piros.

Válaszd akkor fő színnek a zöldet, ezt jelenítsd meg sötétebb és világosabb árnyalatokban –feketével és fehérrel törten – majd, ha mellé kis mennyiségben, kis mintában párosítod a pirosat, biztosan kellemes, jó hatást fogsz elérni vele. Ezek a színek ugyanis felerősítik, kiemelik egymást, harmonikus hatást adnak.

 piroszolddekor.jpg

Ugyanígy járj el, ha kéket, narancsot szeretsz.

 

De vigyázz, ha erős kontraszt van a párok között, vibráló érzetet adnak, ezért jó ha nem teljes tisztaságában használod őket.

piroszold.jpg

***************************************************

4)     Használd a szomszédos színt

 

Nem, nem a szomszéd lakásában található színekre kell gondolni. Nézd meg újra a színkört, és ha az egymás mellett levő színeket párosítod egymással, biztosan nem lősz mellé.

Ezeknek a színeknek világosabb és sötétebb változatait variálhatod.

 arnyalat.jpg

 

S Neked is, -aki eddig csak ámuldoztál, hogy lehetne már tarka színeket választani a lakásba!-, Neked is van egy jó hírem.  Vannak joker színek, amikkel szintén lehet csodát varázsolni bármely helyiségbe. Ezek pedig a fehér, fekete és én még ide sorolom a barnát is, és ezek különböző árnyaltait.

Lehet, hogy kicsit art deco-s, lehet hogy kicsit rusztikus, de a Tied. A lényeg, hogy jól érezd magad benne.

Ha még maradt benned kérdés, írj bátran

info@lakberakademia.hu

Addig is lakj jól!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mindendesign.blog.hu/api/trackback/id/tr36531191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása